събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13783 прочитания

    Какво е да си HR?

    (3 част)
    23 април 2012, 17:06 a+ a- a

     

    Вижте видео с Илияна Стоилова, специалист "Човешки ресурси", "Софийска вода"

    РАБОТАТА МИ ПОЗВОЛЯВА ДА СРЕЩАМ ХОРА С РАЗЛИЧНИ ПРОФЕСИИ

    Илияна Стоилова
    специалист "Човешки ресурси"
    "Софийска вода"


    Илияна Стоилова е завършила "Счетоводство" и твърди, че няма значение какво си учил, а какво искаш да правиш и как го правиш. За себе си казва, че интересът й към професията непрекъснато се увеличава, а най-хубавото е, че работата й позволява да среща хора с различни професии и да опознава тях и техния опит.

    Отговорности
    "В "Софийска вода" основно се занимавам с обученията в компанията. Всяка година изготвяме план за предстоящите обучения, който следваме. Моята отговорност е контролиране и организиране изпълнението на плана за обучения, откриване на общите нужди и осигуряване на програми и решения спрямо планираните нужди на отделите, отразяващи стратегическите цели на компанията. Важно е обаче служителите не само да присъстват, а и да има резултат, т.е. това, което са научили, да бъде приложено в работата."

    Как протича един Ваш работен ден?
    "Вчера, например, голяма част от деня ми премина в телефонни разговори. Говорих с фирми, които предлагат обучения, както и с други компании, с които вече имаме уговорки и трябваше да доуточним различни детайли. Трябваше да се обърна и към прекия си ръководител – мениджър "Подбор, обучение и развитие", за да изберем най-подходящата форма за предстоящо обучение. Имахме и среща в офиса с фирма, която предлага обучения. Не може да се каже колко обучения се налага да координирам в един и същ момент. Различно е и зависи от ситуацията. Ако ни предстои обучение днес или утре, то е с приоритет пред останалите."

    Образование
    "Завършила съм "Счетоводство". Няма нищо общо с човешките ресурси, но това е област, която за мен е много интересна. Смятам, че имам какво да покажа и ми е приятно да работя в тази сфера. Според мен е по-важно какво искаш да правиш и как го правиш."

    Необходими качества
    "За специалист "Човешки ресурси", който се занимава с обучения, е важно да има добри организационни умения. Също така да познава структурата на компанията, за да може по-лесно да открива нуждите от обучения, съобразени с процесите в компанията."

    Как избрахте тази професия?
    "В "Софийска вода" съм от края на 2001. Единствената представа, която имах дотогава за HR-ите, беше от интервютата, на които съм се явявала. След като постъпих в компанията, заемах различни позиции в Търговска дирекция и с времето опознах колегите от отдел "Човешки ресурси" и видях отношението им към тази професията. Разбрах, че това е сфера, която би ме развила в професионален план. Когато се откри позиция "Административен сътрудник" в отдел "Човешки ресурси", кандидатствах, а година по-късно започнах да отговарям за обученията в компанията. Интересът ми към професията непрекъснато се увеличава и имам амбицията да продължавам да уча нови неща и да се развивам в областта на човешките ресурси."

    Ако не бяхте HR, какво друго бихте избрали?
    "Може би бих се насочила към маркетинга. Когато завърших университета, мислех, че по-скоро ще тръгна в тази посока. Хубавото в моята работа в момента е, че имам възможността да срещна хора с различни професии и да опозная тях и от техния опит."

    Вижте видео с Антоанета Петрова, HR мениджър, "Нетера"

    ВСЕКИ HR ТРЯБВА ДА ИМА УСЕТ КЪМ БИЗНЕСА

    Антоанета Петрова
    HR мениджър
    "Нетера"


    Антоанета Петрова завършва "Културология", след което защитава магистърска степен по "Човешки ресурси". Казва, че съвсем осъзнато е търсила реализация в тази област. Според нея голяма част от хората свързват HR-а само с документално оформяне на заплати и подбор на кадри. Все още го няма разбирането, че тази професия включва още много интересни и разнообразни дейности.

    Отговорности
    "Много голяма част от хората свързват професията на HR-а само с правене на заплати и подбор на хора. Все още, за съжаление, липсва разбирането, че HR-ът върши много повече и различни неща. Мен областта на човешките ресурси ме привлече с предизвикателството да решаваш ежедневно проблеми. Впоследствие установих, че тези казуси стават все по-комплексни и това те развива като професионалист непрекъснато."

    Как протича един Ваш работен ден?
    "Откакто съм в компанията, вече повече от две години няма ден, който да се е повторил. Сутрин, когато пристигна в офиса, винаги има работни предизвикателства. В един момент нещата така се завъртат, че покрай задачите, които има, свършвам още много други. Когато работният ден приключи и погледнеш назад, си мислиш, освен какво си свършил, и какво си научил днес. Това всъщност е част от фирмената култура и ако приемеш това за свое верую, е много полезно. За мен наистина няма един с един ден, който да се повтаря. Днес може да имам срещи, утре да върша рутинна работа, да изготвям отчети, а на следващия ден ще трябва да организирам някакво вътрешнофирмено събитие."

    Образование
    "Последната ми квалификация е магистратура по "Човешки ресурси". Преди това имам магистратура по европейска интеграция, а бакалавърската ми степен е по "Културология". За да работиш в сферата на човешките ресурси, е важно да имаш основа и колкото по-добра е тя, толкова е по-лесно. Но най-добрият учител е практиката. Аз не съм привърженик на тезата, че ако не си завършил човешки ресурси, не можеш да работиш в тази сфера. Предполагам, че няма училище, в което да те учат как да бъдеш управител. Практиката те учи да разбираш от бизнеса и да печелиш от него."

    Необходими качества
    "За да бъде успешен един HR, най-напред трябва да има разбирането, че непрекъснато трябва да се развива и да учи нови неща. Всеки HR трябва да има и усет към бизнеса. Трябва да мисли за това, че една компания трябва да печели пари, за да може да развива всички останали дейности."

    Как избрахте тази професия?
    "Работила съм много различни неща. Първо продавах компютри, след това станах тийм лидер в един от мобилните оператори, после се преместих в отдела за предотвратяване на измами в същата компания. Тогава реших, че искам да се занимавам с човешки ресурси и записах магистратура. Когато завърших, съвсем съзнателно започнах да си търся работа в сферата на човешките ресурси. Не исках просто да си сменя работата, да работя в друг оператор, например. Бях убедена както във възможностите си, така и в това с какво наистина искам да се занимавам.. Тук - в "Нетера", получих шанса, без аз да имам опита, да се занимавам с това, което искам."

    Вижте видео с Петър Петров, ръководител екип "Обучение и развитие", "Практикер"

    ПРЕДПОЧЕТОХ ХОРАТА ПРЕД ТЕХНИКАТА, ЗАЩОТО СА НЕПРЕДВИДИМИ

    Петър Петров
    ръководител екип "Обучение и развитие"
    "Практикер"


    Макар че е инженер по телекомуникации, от около 3 години и половина Петър Петров е част от екипа на "Практикер". Казва, че много често приятелите му свързват професията му с обучения в зала или тиймбилдинг, което не е съвсем така. Той самият определя работата си като форма на въздействие върху хората, която им позволява да развият определени умения.

    Отговорности
    "Две години и половина бях тренер в "Практикер", а от девет месеца съм ръководител "Обучение и развитие". Отговарям за 12 души – тренери в магазините, плюс двама регионални супервайзори. Моят пряк ръководител е директорът на "Човешки ресурси".
    Като тренер правех доста вътрешни обучения, главно със служителите в магазините, докато сега планирам процеси, свързани с корпоративните цели на компанията. Моите задължения в момента включват различни дейности – от стратегическото планиране на функцията за следващите няколко години, през определяне на приоритетите и вътрешния тренинг план за месеца, до съвсем оперативни неща като работните графици на тренерите в магазините.
    Имаме много добра система за проучване на нуждите от обучение, свързана със системата за оценка на персонала, която разработихме миналата година. Тя съдържа ключови показатели и конкретни критерии, които определят нуждата от обучения."

    Как протича един Ваш работен ден?
    "Първо си преглеждам пощата и определям кои са спешните задачи, които не търпят отлагане. Обикновено с оперативните неща се занимавам сутринта. По-сложните и отговорни задачи оставям за следобед. Това в повечето случаи са неща, които са свързани с дейността на компанията като цяло. Например, нови проекти или концепции; процеси, които предстои да се въведат; обучения, които трябва да се развиват или координират.
    Понякога аз също водя обучения за по-високи нива. Много мои приятели свързват професията ми с обучение в зала или тиймбилдинг, което не е съвсем така. Това е по-скоро форма на въздействие върху хората, която им позволява да развият определени умения и не е задължително да се случва в зала. Може да стане в разговор, на работното място на служителя или под формата на онлайн обучение."

    Образование
    "Образованието ми няма нищо общо с това, което правя в "Практикер". Аз съм инженер по телекомуникации и нямах никаква подготовка в областта на човешките ресурси. Според мен обаче образованието е важно. Човек може да работи тази професия и без да има подходящо образование, но като цяло на мен ми липсваше академичната основа в човешките ресурси. Така че поне специализиран курс в тази област е задължителен."

    Необходими качества
    "Със сигурност познаване на HR практиките и процесите, стратегическо и аналитично мислене. Разбира се, комуникативни умения. Ако човек не изпитва удоволствие от срещите и разговорите с хора, няма смисъл да се занимава с тази професия."

    Как избрахте тази професия?
    "Случайно. След като завърших университета, започнах работа в една от телекомуникационните компании. След около година се проведе вътрешен конкурс за тренер. Реших да пробвам. Оказа се, че ужасно ми харесва, че има много дълбочина в дейността. Като се прибави и развитието на хората и оценката, става още по-интересно. Така постепенно, от една компания на друга, стигнах дотук."

    Ако не бяхте HR, какво друго бихте избрали?
    "Най-вероятно щях да заемам техническа позиция в някой от мобилните оператори - може би изграждане на мрежи или крайни мобилни устройства. Но не бих се върнал към тази област. Това, което правя сега, ми харесва и ми е много интересно. Предпочитам да работя с живи хора, отколкото с техника. Хората са непредвидими, докато при машините всичко е пределно ясно."

    Вижте видео с Вихра Найденова, ръководител екип "Подбор", "Практикер"

    ПРОФЕСИЯТА ИЗИСКВА ПОЗНАНИЕ НА ПОВЕДЕНИЕТО И ЛИЧНОСТТА

    Вихра Найденова
    ръководител екип "Подбор"
    "Практикер"


    Вихра Найденова е завършила психология в Софийския университет, след което е специализирала и работила в Германия. След пет години се връща в България и вече година и половина е част от екипа на "Практикер". Смята, че изборът на професията донякъде е предопределен от образованието й. Твърди, че още в училище й е било интересно да изучава различни типове хора и да преценява дали дадена професия е подходяща за определен човек.

    Отговорности
    "На позицията ръководител екип "Подбор в "Практикер" съм от януари тази година. Преди това около година бях на позиция специалист "Подбор". Разликата в двете позиции е в отговорностите, както и че в момента организирам и супервизирам работата на екипа. Много от задълженията, които имах като специалист по подбора, имам и в момента. Например, всичко свързано с подбора – от изясняване профила на кандидата със съответния директор, в чиято дирекция има отворена позиция - необходимите личностни и професионални качества, подготовка и публикуване на обяви, интервюта на кандидати, до вземане на решение за най-подходящия. В един ден може да се наложи да разгледам страшно много CV-та, например, ако трябва да наберем 100 човека за нов магазин.
    Дейността на екипа ми е свързана не само с подбор и наемане за централата и магазините, но и с оценка, фирмени събития, въпроси по здраве и безопасност и участие в други стратегически проекти на дирекция "Човешки ресурси".
    Сега като ръководител екип „Подбор”, освен тези задължения, планирам и подготвям целогодишния бюджет за дейностите, за които отговарям. Координирам и по-големи проекти, по които работят специалисти от моя екип. Във всеки магазин имаме по един сътрудник, който се занимава с подбора в търговския обект. Аз координирам и тяхната работа, свързана с подбора и наемането. Моят пряк ръководител е директорът на "Човешки ресурси"."

    Образование
    "Завършила съм "Психология" в Софийския университет, след което специализирах в Германия. Целта ми беше, когато натрупам достатъчно опит, да се върна в България. В продължение на 5 години в Германия разработвах и осъществявах центрове за оценка с цел подбор на кадри, паралелно с това завърших и докторска степен, Университет Бийлефелд. Преди близо две години реших да се върна в България и малко след това, още докато бях в Германия, започнах да си търся работа. Избрах "Практикер", където постъпих като специалист "Подбор" преди около година и половина.
    Доколко е важно образованието, за да работиш в сферата на човешките ресурси, зависи от това в каква област искаш да се развиваш. Например, за администриране на персонала могат да работят хора с икономическо или правно образование. Докато за подбора за мен наистина най-подходящо образование е психология, защото се изисква познание на човешката психика и умение за съчетаване на различни методи при подбора и оценката, като например интервюта, тестове и центрове за оценка."

    Необходими качества
    "Много е важно HR-те да са активни, да комуникират, да общуват с различен тип хора. Добре е да са инициативни, енергични, да имат различни идеи как да подобрят работната среда."

    Как избрахте тази професия?
    "Изборът на професията ми донякъде е предопределен от образованието, към което се насочих. Още когато бях в училище, ми беше интересно да изучавам различни типове хора, дали дадена професия е подходяща за определен човек. Освен това общуването с хора също ми е присърце. Това са причините, поради които записах психология."

    Ако не бяхте HR, какво друго бихте избрали?
    "Не съм мислила за това какво бих работила, ако не се бях насочила към човешките ресурси. Според мен, моето място е именно в тази област."

    Вижте Какво е да си HR? (1 част)
    Вижте Какво е да си HR? (2 част)

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство